De Staat van Flevoland

Het kennis en inspiratie event over de Flevolandse economie. Netwerk, denk en doe mee!

25
april

’24

Datum:

25 APR 2024

Tijd:

13:30 – 18:00 uur

Locatie:

De Meerpaal in Dronten

WAT KUN JE VERWACHTEN?

PLENAIR PROGRAMMA

Dagvoorzitter

MARCO SMIT

Directeur Horizon Flevoland

Gastspreker

FRISO DE VOR

Senior onderzoeker van Hogeschool Windesheim

Panellid

FEMKE RIENTSMA

Voorzitter Economic Board Flevoland

Panellid

Henri de Groot

Hoogleraar Regionaal Economische Dynamiek VU

Panellid

Jan-Nico Appelman

Gedeputeerde Provincie Flevoland

Panellid

Rogier Aalders

Regionaal econoom RaboResearch

Panellid

Henri de Groot

Hoogleraar Regionaal Economische Dynamiek VU

Panellid

Jan-Nico Appelman

Gedeputeerde Provincie Flevoland

Panellid

Inge Ezinga-Roebroek

Directeur coöperatieve Rabobank

INSPIRERENDE WORKSHOPS

Waterstof- economie

Personeels-uitdagingen

Lobbykracht

Regionale lobbykracht

Flevolandse initiatieven

HET PROGRAMMA

(kies een onderdeel voor meer informatie)

Take your seat. Wij ontvangen je graag in het Aviodrome in Lelystad.

We are ready for take off! Fasten your seatbelt: Gastpreker Friso de Vor, senior onderzoeker van Hogeschool Windesheim, presenteert de 1e editie van de Flevoland Monitor waarin de economische situatie van Flevoland wordt beschreven. Met nieuwe en verrassende feiten. In een interactief panelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Marco Smit, bespreken we met onze panelleden de laatste cijfers en feiten. De onderwerpen worden toegelicht door ondernemers.

1. Werksessie – Personeelstekort Flevoland? Oplossingen!
Nooit eerder stonden er zo veel vacatures open. Er is een schreeuwend tekort aan mensen. Dit vraagt om slimme oplossingen. Doen we dat niet, dan komen ook transities op gebied van energie, klimaat en woningbouw ernstig onder druk te staan. Anneke Goudswaard, senior researcher, geeft haar visie op dit vraagstuk. Volgens haar is de uitdaging complex en vraagt het om oplossingen die we in Flevoland samen moeten bedenken.

In deze interactieve sessie laten we ons inspireren door succesverhalen van ondernemers. Je verneemt resultaten uit actueel onderzoek en praktijkvoorbeelden waarin de werelden van werken, leren en innoveren zijn samengebracht. En, we gaan met elkaar aan de slag. Waar liggen volgens jou mogelijkheden tot samenwerking op het terrein van werven, binden en ontwikkelen van personeel? Waar liggen mogelijkheden om werk en werkprocessen anders te organiseren? Wat zijn volgens jou slimme oplossingen voor Flevoland? Kom naar deze sessie: denk, doe en werk mee!

2. Werksessie – Waterstof? Kansen voor Flevoland!
Ondernemers jagen met de provincie de waterstoftransitie aan. Met elkaar wordt, in co creatie, een proeftuin voor wereldwijde ontwikkelingen binnen de gehele waterstofketen gevormd. Hiermee onderscheidt Flevoland zich tot regio voor slimme energieoplossingen. Dat moet voor het milieu en het levert óók nog aantrekkelijk werk op.

Tijdens de sessie maak je kennis met alle ins en outs over de Flevolandse waterstof initiatief waarin maar liefst 25 vooraanstaande organisaties samenwerken. In deze werksessie zetten we een energiek, duurzaam en innovatief Flevoland neer. Wil jij meedoen met het vervolg? Ook dat kan!

3. Werksessie: Regionale Lobbykracht – Flevoland op de Haagse agenda
Flevoland is jong, veerkrachtig en boordevol potentie. Flevoland biedt decentrale oplossingen om nationale opgaves te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de enorme woningbouwopgave in Nederland. Maar hoe organiseren we samen de lobbykracht die nodig is om de economische kansen van Flevoland te verzilveren? En hoe krijg je de Haagse politiek zo ver om deze kansen beleidsmatig of financieel te ondersteunen?

Onder begeleiding van het public affairs kantoor Wepublic, organiseren wij de kennissessie over de rol en het nut van lobby in Flevoland. Met deze werksessie wordt benadrukt aspecten van samenwerking, prioritering en formulering bij het lobbyen in Den Haag. Ook wordt tijdens de sessie kort ingezoomd op de regiodeals en de rol van de regionale lobby bij het binnenhalen en uitvoeren van de deals uit Den Haag.

1. Inspiratiesessie – Kanteldenken in een chaotische wereld
Het zijn chaotische tijden. Hoe ga je daar als ondernemer mee om. Hoe kantel je jezelf naar het omarmen van verandering. Ik ben zelf geboren in de weeromstuitligging, dus kantelen zit er vanaf mijn geboorte in. De sleutel van veranderen zit bij jouw eigen drive. Ik zal kort langs een aantal huidige veranderingen en trends reizen. Een tijd vol transities, rondom voedsel, energie, circulariteit en polarisatie. Ontdek waarom veranderen zo moeilijk is, ook voor je klanten en waarom op een andere manier werken door ons brein wordt tegengehouden. We bezitten namelijk nog steeds hetzelfde ‘ancient brain’ als ‘Michelle, de oudste mens van Nederland’. Ze is gevonden bij Swifterbant in onze polder. Ze werd 8000 jaar geleden daar begraven. Welkom in de kantelwereld.

2. Inspiratiesessie – Maak kennis met NLR!
Het NLR is een belangrijke speler in Flevoland en dé centrale kennisonderneming in Nederland op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Het doel is de luchtvaart veiliger, duurzamer en efficiënter te maken. Het beschikt over unieke onderzoeksfaciliteiten, zoals laboratoriumvliegtuigen, windtunnels, vliegtuigstimulatoren en een verkeerstorensimulator.

Op een mooie locatie in het Aviodome laten we ons in deze sessie inspireren en maak je kennis met het NLR. Je hoort meer over de onderzoeksactiviteiten van het NLR en het MITC (Mobiliteit en Infrastructuur Test Centrum). Het MITC in Marknesse wordt de testlocatie van slimme mobiliteit voor Nederland en Europa.

3. Inspiratiesessie: Boerderij van de Toekomst
Flevoland is een belangrijk landbouwgebied. Verreweg de meeste aardappelen, peen, uien, bieten, tarwe en gerst die in de supermarkt liggen, komen van Flevolands bodem. De Boerderij van de Toekomst is de proeftuin voor de Nederlandse akkerbouw en laat zien wat er allemaal mogelijk is. In Lelystad wordt gewerkt aan haalbare oplossingen voor de uitdagingen waar de landbouw voor staat.

Tijdens deze sessie hoor je inspirerende voorbeelden over duurzaam bodembeheer, oplossingen voor verdichting of omgaan met te droog of te nat. Wat wil de Boerderij van de Toekomst realiseren? Hoe blijft boeren toekomstbestendig? En wat is daar allemaal voor nodig? Pieter de Wolf neemt ons mee in zijn ervaringen.

Praat na, wissel kennis en ervaring uit en doe nieuwe contacten op.

TERUGBLIK DE STAAT VAN FLEVOLAND 2023

TERUGBLIK DE STAAT VAN FLEVOLAND 2022

LAATSTE NIEUWS

Scherm­afbeelding 2023-12-05 om 09.18.19
KRACHTIGE ONTWIKKELING MET GROEI BOVEN GEMIDDELDE

Flevoland is volop in beweging en maakt een krachtige ontwikkeling door. De economische regio kenmerkt zich door grote verschillen in ontwikkeltempo van de 6 gemeenten. Lees er alle over in de Flevoland Monitor 2023.

Horizon De Staat van Flevoland
De Staat van Flevoland 2023 een groot succes

Met maar liefst 200 deelnemers, de lancering van de eerste Flevoland Monitor 2023 en inspirerende workshops kijkt Economic Board Flevoland terug op een succesvolle tweede editie van De Staat van Flevoland.

gsf_rood_ppp022023_ppp_022022_PPP_2270
Trots op uniek circulair isolatieglas

Directeur Maarten Rood is ontzettend trots op zijn bedrijf GSF Glasgroep. Het is GSF gelukt om circulair isolatieglas te ontwikkelen: isoMAX. 

classic_mike_ppp022023_ppp_022022_PPP_1250
Focus op talent

Autobedrijf Classic Mike in Zeewolde is een bijzondere Flevolandse werkgever. Het auto-restauratiebedrijf van Mike Kastrop staat bij liefhebbers van klassieke auto’s bekend om de hoge kwaliteit van het restauratiewerk.

startblock_ppp032023_ppp_022022_PPP_2222
Wij bouwen radicaal anders

De woningnood is ongekend hoog en een van de oplossingen zijn complete, duurzame én betaalbare woningen. In Emmeloord komen ze zo uit de fabriek en hoeven ze alleen nog maar op hun plaats te worden gezet.

fred_rabobank_ppp_032023-1005 (1)
Slim combineren

Welvaart gaat over méér dan alleen geld, economische groei en het Bruto Binnenlands Product. De onderzoeksafdeling van de Rabobank deed daarom onderzoek naar Brede Welvaart: de kwaliteit van leven. De score van Flevoland?

Nieuwsbericht
Economic Board Flevoland organiseert tweede editie De Staat van Flevoland

Economic Board Flevoland organiseert op donderdag 6 april de tweede editie van het event De Staat van Flevoland. ‘Het wordt een interactief en inspirerend event waarin we in de workshops met elkaar aan de slag gaan. Netwerk, denk en doe mee, aldus voorzitter Femke Rientsma.

Economic Board Flevoland is een gezamelijk gedragen initiatief van ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden in Flevoland. Samen zetten we ons in voor ondernemerschap en economische groei in onze provincie.