Directeur Maarten Rood is ontzettend trots op zijn bedrijf GSF Glasgroep. Het is GSF gelukt om circulair isolatieglas te ontwikkelen: isoMAX. Het begon allemaal toen woningcorporaties en aannemers Maarten vroegen om mee te denken over duurzamer te bouwen en de CO2-uitstoot te verminderen.
Samen met de Hogeschool van Amsterdam en de TU Delft ontwikkelde GSF een aantal prototypes. Ze testten oude ruiten op kwaliteit en maakten ze er nieuw isolatieglas van, mét een verbeterde isolatiewaarde en dat bovendien ge schikt is voor hergebruik. ‘We zijn altijd op zoek naar grote hoeveelheden oud glas, die overblijven van renovatie en onderhoudsprojecten. Die ‘oogst’ gaat mee naar onze productielocatie in Hilversum. We halen het glas helemaal uit elkaar, het wordt gereinigd en isoleren het opnieuw. Het resultaat? Circulair isolatieglas dat voldoet aan alle kwaliteitsnormen en technische eisen. Beschikbaar voor iedereen die wil: van woningcorporaties tot vastgoedbeheerders en bedrijven, van overheden tot glaszetters.’
CO2 en energie besparen
Op traditionele wijze nieuw glas maken is niet duurzaam: De CO2uitstoot bij het maken één vierkante meter isolatieglas van het dunste soort, is ongeveer 1,73 kilo. Dat is vergelijkbaar met een autorit van 10 kilometer. ‘Door oud glas te hergebruiken is de uitstoot van CO2 tussen 42 tot 95 procent minder. Daarnaast heeft isolatieglas effect op het klimaat doordat ze bijna geen kou doorlaten zodra ze in huis of op kantoor geplaatst zijn. Je bespaart er een boel energie mee!’ legt Maarten uit. ‘isoMAX is uniek, we zijn de enige ter wereld met dit product. We streven naar 100% circulair glas, waarmee we kunnen concurreren met traditionele glasfabrieken in termen van aantallen en prijzen. We zijn daarom actief bezig met het verder uitbouwen van dit circulaire product en mijn droom is om hierin nog meer vooruitgang te boeken,’ vertelt Maarten trots.
In de prijzen
Het is niet altijd makkelijk om circulaire initiatieven vol te houden, omdat het duur kan zijn. Er komen veel manuren bij kijken, en natuurlijk zijn er de gestegen energiekosten. Maar wij geloven in ons product en zijn trots op wat we hebben bereikt.’ In de glasbranche blijft het familiebedrijf uit Flevoland niet onopgemerkt. Tijdens de uitreiking van de prestigieuze Glas Award door Koninklijk Bouwend Nederland Vakgroep GLAS, nam GSF de Aanmoedigingsprijs in ontvangst. Ze kregen de prijs voor het gebruik van isoMAX in het renovatieproject Kersenboogerd in Hoorn, waar maar liefst 1100 vierkante meter voor nodig was. En in de KVK Innovatie Top 100 editie 2022 stond GSF op de vijfde plaats.
Van vakantiewerk tot ondernemer
Maarten Rood startte zijn carrière in de glasindustrie op een bijzondere manier. Hij begon als kleine jongen bij het bedrijf van zijn ouders, Glas Service Flevoland in Lelystad, waar hij vakantiewerk deed en later als glaszetter aan de slag ging. Na een reis naar Australië, waar hij zijn carrièredoelen op een rijtje zette, besloot Maarten om ondernemer te worden en het bedrijf van zijn vader over te nemen. Hij concentreerde zich op het repareren van kapotte ruiten voor woningcorporaties en verzekeraars en bouwde geleidelijk aan het bedrijf verder uit. Nu, jaren later, is GSF Glasgroep uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf met ongeveer 50 werknemers. Dag en nacht staat het bedrijf klaar te hulp te schieten bij glasbreuk en het repareren van ruiten in scholen, bedrijven en huurwoningen en in de regio Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Utrecht en Flevoland. GSF Glasgroep heeft een vestiging in Lelystad en in Hilversum.
Win4All Economic Board Flevoland is een gezamelijk gedragen initiatief van ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden in Flevoland. Samen zetten we ons in voor ondernemerschap en economische groei in onze provincie.